Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Dwanginvorderingsmaatregelen van de Belastingdienst

Geplaatst op: 16-08-2022, 11:33:49

Met het binnenkort moeten gaan terugbetalen van de belastingschulden waarvoor in coronatijd uitstel is verleend zullen er ondernemers zijn die te maken krijgen met de invorderingsmaatregelen van de fiscus.

De Belastingdienst heeft heel wat maatregelen tot zijn beschikking om u te dwingen uw aanslag te betalen. Na de vriendelijke betalingsherinnering en aanmaning wordt er zwaarder geschut ingezet. Wat valt er dan te verwachten?

Lukt het u niet om uw aanslag te betalen dan zult u eerst een betalingsherinnering en daarna een aanmaning van de Belastingdienst ontvangen. Bent u dan nog niet overgegaan tot betaling dan volgt een dwangbevel.

De Belastingdienst heeft daardoor de mogelijkheid om u zonder tussenkomst van een rechter te dwingen de belastingschuld te voldoen. De ontvanger kan na betekening van het bevel beslag leggen op uw bezittingen, loon of uitkeringen.

De ontvanger kan ook zonder uw toestemming een bedrag van uw bankrekening afschrijven met een overheidsvordering.

Opdracht aan de deurwaarder

De ontvanger geeft bij een dwangbevel opdracht aan de deurwaarder om het dwangbevel uit te voeren. De ontvanger zal dan meestal kiezen voor beslaglegging.

De tenuitvoerlegging van een dwangbevel is afhankelijk van de manier van betekening. Is de betekening van het dwangbevel per post gebeurd, dan moet de belastingdeurwaarder eerst een hernieuwd bevel tot betaling betekenen.

In principe moet u het verschuldigde bedrag dan direct betalen

In principe moet u het verschuldigde bedrag dan direct betalen. Bent u niet aanwezig, dan krijgt u een hernieuwd bevel in uw brievenbus. In dat geval heeft u twee dagen extra om te betalen.

U heeft daardoor dus vier dagen voor de betaling. Bij betekening van het dwangbevel door de belastingdeurwaarder krijgt u twee dagen de tijd. Na die twee dagen kan de deurwaarder beslag leggen. U krijgt dan geen hernieuwd bevel tot betaling.

Na betekening van het dwangbevel door de belastingdeurwaarder wordt overgegaan tot beslaglegging op uw bezittingen. Bij een beslag op roerende zaken zal de belastingdeurwaarder op uw woonadres of bedrijfsadres uw bezittingen in beslag nemen.

Hij inventariseert eerst uw bezittingen en betekent daarvan een beslagexploot aan u. De belastingdeurwaarder kan ook beslag leggen op uw woning of bedrijfspand, als dit uw eigendom is.

In dat geval zal de belastingdeurwaarder het beslag leggen door inschrijving van dat beslag in het Kadaster. Vervolgens komt de deurwaarder bij u langs om dat beslag aan u te betekenen.

Rekening houden met de beslagvrije voet 

Het is niet toegestaan om beslag te leggen op het gehele inkomen. De deurwaarder moet rekening houden met een beslagvrije voet: het deel wat de werknemer mag houden voor zijn levensonderhoud en vaste lasten. Sinds de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet per 1 januari 2021 geldt er één berekeningswijze van de beslagvrije voet.

De hoogte van de beslagvrije voet hangt af van de hoogte van het inkomen. Hiervoor gelden drie inkomensgroepen (hoog, midden en laag). De beslagvrije voet wordt voor werknemers met een hoog inkomen vastgesteld op een vast bedrag per leefsituatie. Voor werknemers met een middeninkomen is de beslagvrije voet opgebouwd uit diverse componenten. Deze wordt berekend met een formule die in de wet staat.

Beslag op inkomen

Als u inkomen (loon of uitkering) heeft, kan de belastingdeurwaarder ook daarop beslag leggen. In dat geval wordt zo’n beslag gelegd bij uw werkgever of uitkeringsinstantie. Het is mogelijk om beslag te leggen op:

  • loon;
  • vakantie-uitkering;
  • ziekengeld;
  • gratificaties en tantièmes;
  • pensioen;
  • uitkeringen zoals AOW en bijstand;
  • alimentatie;
  • lijfrentetermijnen van levensverzekeringen.

Beslag leggen op bezittingen bij derden

Het kan ook zijn dat de ontvanger beslag laat leggen op bezittingen die zich bij derden bevinden, door een derdenbeslag. Derdenbeslag is bijvoorbeeld mogelijk op:

  • banktegoeden;
  • schade-uitkeringen;
  • vorderingen op debiteuren;
  • te ontvangen huurpenningen.

Bij zo’n derdenbeslag moet die derde een verklaring afleggen over welke bezittingen of geldvorderingen hij van u in bezit heeft. Vervolgens moet diegene deze bezittingen of geldvorderingen afgeven aan de belastingdeurwaarder.

Door een derdenbeslag kunt u niet meer vrij beschikken over uw bezittingen bij derden. Zo mag die derde niet meer aan u uitbetalen.

Overheidsvordering uitvoeren

Als het gaat om tegoeden bij een bank, kan de ontvanger ook een overheidsvordering uitvoeren. Dit kan overigens alleen als er sprake is van aanslagen die op naam van een natuurlijk persoon staan en dus mag dit alleen voor aanslagen of beschikkingen van toeslagen met een openstaand bedrag van maximaal € 1.000.

Per overheidsvordering mag er maximaal € 500 worden geïncasseerd en dit mag dan ook maar maximaal twee keer per maand en maximaal voor drie aaneengesloten maanden.

Verzoekschrift aan de rechter

Met een verzoekschrift (beslagverlof) aan de rechter kan de ontvanger ook nog besluiten om beslag te leggen, zelfs voordat een aanslag is opgelegd of dwangbevel is uitgevaardigd. In dat geval moet de ontvanger aan de rechter duidelijk maken dat er gegronde vrees bestaat dat de belastingschuldige zijn bezittingen zal weghalen of verkopen.

Als er nog geen aanslag aan u is opgelegd, mag de ontvanger alleen een beslagverlof aanvragen als de belasting in redelijkheid materieel verschuldigd mag worden geacht.

Met een beslagverlof van de rechter kan de belastingdeurwaarder dan vervolgens beslag leggen op uw bezittingen. U wordt pas op de hoogte gebracht van dit beslag bij de beslaglegging zelf.

Voorwaarden bij toekenning van conservatoir beslag

De rechter zal bij toekenning van een conservatoir beslag als voorwaarde stellen dat de aanslag binnen een bepaalde termijn moet plaatsvinden.

Wordt de aanslag niet tijdig opgelegd, dan vervalt het conservatoire beslag

Als de aanslag tijdig wordt opgelegd en het dwangbevel is betekend, gaat het conservatoire beslag over in het executoriale beslag. Wordt de aanslag niet tijdig opgelegd, dan vervalt het conservatoire beslag.

Lijfsdwang inzetten

Als laatste redmiddel kan de ontvanger besluiten om de belastingschuldige van zijn vrijheid te beroven (lijfsdwang). Zo wil de fiscus betaling van de belastingschulden afdwingen.

Voor dit zware middel is wel een rechterlijk vonnis nodig. In de praktijk past de Belastingdienst deze maatregel echter zelden toe.

Invorderingsmaatregelen zien te voorkomen

Door eerlijk en open te communiceren met de Belastingdienst kunt u een hoop problemen voorkomen. Kunt u de belasting niet betalen, dan is er mogelijk nog wel iets te regelen zoals: uitstel van betaling, kwijtschelding  of verrekening van een belastingschuld met een teruggave door de Belastingdienst.

Bron: verdiepingsartikel van 9 augustus 2022 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina